euskadi.eus
euskadi.eus
euskadi.eus

Basque Culinary World Prize prestigiotsua aukeratzeko prozesua abian da

Argitalpen-data: 

Euskadi marka aldaketa sozialaren eta berrikuntzaren arloan nazioarteko erreferentzia gisa kokatu da berriro, eta berriz ere gastronomiari esker.

Euskadi marka aldaketa sozialaren eta berrikuntzaren arloan nazioarteko erreferentzia gisa kokatu da berriro, eta berriz ere gastronomiari esker. Basque Culinary Center-ek, Basque Culinary World Prize-ren laugarrenedizioko irabazlea aukeratzeko hautapen-prozesua abian jarri du. Sari horrek sukaldaritzaren esparrua gainditzen duten ekimen eraldatzaileak dituzten chefak saritu eta diziplina horren inguruko elkarrekintza sustatzen dute.

Sari hau Euskadi-Basque Country estrategiarenparte da, eta gastronomia, berriz, aldaketa aldakorrak egiteko motore baliotsua da, eta, aldi berean, beste urrats bat da Euskadi lehen mailako gastronomia-jomugatzat hartzeko. Lehiaketa ospetsu honek, dagoeneko hiru edizio egin dituenak, gastronomia, osasuna, elikadura, hezkuntza, ingurumena, elikadura industria eta garapen sozial edo ekonomikoaren arloan ibilbide profesional nabarmena egiaztatzen duten sukaldaritzako edozein nazionalitate eta kulturako sukaldari eraldatzaileak saritu nahi ditu.

Eskarmentu hori aztertzeko, Basque Culinary Center-ek munduko chef garrantzitsuenetako batzuk biltzen ditu, besteak beste, Joan Roca, Dominique Crenn, Eneko Atxa, Joshihiro Narisawa, Pia Sörensen, Manoela Buffara, Andoni Luis Aduriz eta iazko edizioko irabazlea, Jock Zonfrillo eskoziarra.

Hain zuzen ere, joan den urtean epaimahaiak Zonfrillo sukaldariaren lana saritu zuen Australiako herri indigenen oroimen gastronomikoa berreskuratzeagaitik, Orana jatetxe ospetsuan eta parte hartzen duen telebista saioetan. Bere The Orana Foundation programak bertako produktuak ekoizten eta merkaturatzen lagundu die indigenei, eta 10.000 osagai natibo baino gehiago dokumentatu ditu.

Urtebete lehenago, 2017an, Leonor Espinosa sukaldari kolonbiarra izan zen Basque Culinary World Prize lehiaketaren irabazlea. Leo Espinosa Fundazioko (Funleo) bere lanak, herri indigenen eta afrokolonbiarren antzinako jakintza aldarrikatzeko eta elikadura subiranotasunean oinarritutako landa-hazkuntzarako prozesuak bultzatzeko balio izan du.

Maria Fernanda Di Giacobbek berriz, 2016an sariaren lehen irabazleak, lehengai baten inguruan, kakao krioiloa, oinarritu du bere bizitza profesionala, nortasun, kultura eta aberastasun ekonomiko iturri gisa. Kakaoari esker 8.500 pertsona baino gehiago prestatu ditu bonboi-tailerretan, gehienak egoera ekonomiko larrian dauden emakumeak, eta Venezuelako kakaoa eta txokolatea ikertzeko eta sustatzeko,Jatorrizko Kakao proiektua sortu du.

Hiru chef horiek garapen eta gizarte aldaketa motor bihurtu dira, gastronomiari esker. Guztiek partekatzen dituzte Basque Culinary World Prize-n baloreak, Euskadi-Basque Country estrategiaren parte gisa, bikaintasunean eta bokazio eraldatzailean, identitatearen eta sormenaren arteko orekan eta lankidetzan oinarritutakoak.

Euskadi, auzolana